Usturoiul

Usturoiul

Aliment-minune, usturoiul este folosit în medicină, cosmetică și gastronomie.

Usturoiul - Allium sativum

Usturoiul este una dintre cele mai cunoscute plante din întreaga lume, atât datorită gustului său puternic, specific, cât şi datorită proprietăţilor sale curative. Istoria usturoiului începe în Asia Centrală, cu 10.000 de ani î.e.n., continuă în Africa de Nord şi ajunge în Europa, prin anii 3.000 î.e.n. Având valori nutritive unice şi o arie largă de beneficii medicale, această plantă a fost identificată rapid drept unul dintre cele mai preţioase daruri pe care le-a oferit natura, răspândindu-se în preparatele şi remediile din întreaga lume. (http://www.vegetablefacts.net)

Descărcați infograficul

Află mai mult

Gustul usturoiului

Usturoiul, în stare naturală, este uşor iute şi înţepător. Însă, în timpul procesului de gătit, acesta îşi va pierde savoarea naturală. În funcţie de mărime, de savoare sau de culoare, usturoiul poate fi de mai multe soiuri, cele mai cunoscute din lume fiind: soiul de usturoi Porcelain, renumit pentru culoarea sa de un alb imaculat, Rocambole, cu o savoare aparte, sau Purple Stripe, de un mov distinctiv. Printre soiurile îndrăgite de chefii din toată lumea se numără şi usturoiul creol, care se cultivă în special în zonele calde, uscate, zone atipice pentru alte soiuri ale aceleiaşi specii.

 

Printre soiurile româneşti cunoscute se numără roşul de România sau soiul Ager. Usturoiul roşu de România este printre cele mai apreciate soiuri din lume, cunoscut pentru dimensiunile sale aproape duble faţă de un soi de usturoi obişnuit. Productivitatea mare, gustul şi mirosul puternice acestui usturoi originar din zona Ardealului l-au făcut să fie foarte cunoscut şi exportat, în special în străinătate, în ţări precum Statele Unite ale Americii. Soiul de usturoi Ager este un soi de mărime medie, cu pulpă alb-gălbuie, care se poate cultiva de două ori pe an – primăvara şi toamna – şi care poate rezista foarte bine peste iarnă datorită multiplelor straturi de foi care acoperă bulbii.

Află mai mult

Sănătate

Usturoiul este una din „plantele-minune” ale lumii, foarte utilă în combaterea şi tratarea multor afecţiuni, precum guturai, gripă, bronşită, astm, boli reumatice, afecţiuni digestive, tuse, febră, gastrită, diabet, infecţii bacteriene, colesterol mărit sau probleme ale ritmului cardiac. Usturoiul este recomandat chiar şi în cosmetică. Acesta ajută la redarea elasticităţii pielii sau aduce beneficii tenului cu tendinţe acneice.