Sparanghelul
Un aliment deosebit
Având efect anti-îmbătrânire, anti-inflamator și chiar afrodisiac, sparanghelul este cu adevărat un aliment deosebit care poate fi integrat într-o multitudine de rețete
Istorie și alte informaţii
Sparanghelul a început să fie cultivat în anii 3000 î.Hr., în estul Mediteranei. Metoda de preparare a sparanghelului se regăsește în cea mai veche carte de bucate, De re coquinaria, scrisă de gastronomul Marcus Gavius Apicius. De asemenea, împăratul Augustus Octavian Cezar este cunoscut pentru inventarea expresiei „velocius quam asparagi conquantur” (mai repede decât fierberea sparanghelului), asociată acțiunilor de scurtă durată, inițiate brusc, rapid. În prezent, sparanghelul crește în soluri nisipoase, în Europa, Africa, Asia și America de Nord și de Sud. În Europa, sezonul de recoltare durează din aprilie până la finalul lunii iunie.
Beneficii și preparare
Având efect anti-îmbătrânire, anti-inflamator și chiar afrodisiac, sparanghelul este cu adevărat un aliment deosebit care poate fi integrat într-o multitudine de rețete. Provenind din familia Liliaceae (alături de ceapă, praz și usturoi), sparanghelul are un număr scăzut de calorii și nu conține grăsimi. De asemenea, acesta conține numeroși nutrienți, fiind o sursă importantă de vitamina C, K acid folic, potasiu și mangan.
Acesta poate fi găsit în trei culori, respectiv verde, violet și alb, cel verde fiind sortimentul cel mai des întâlnit în supermarketuri, iar cel alb fiind considerat o delicatesă. Secretul preparării perfecte a sparanghelului este gătirea cu abur sau prăjirea ușoară, nu fierberea. Astfel, sparanghelul va avea o textură mai fermă și își va păstra și nutrienții.
Sparanghel dublu gătit, cu flori de rozmarin
O rețetă propusă de Paolo Pettenuzzo, executive Chef Electrolux Grand Cuisine
Recomandare: este o garnitură excelentă, mai ales pentru pește