Somonul

Somonul

Un element important în alimentație

Osemintele vechi de 40.000 ale omului de la Tianyuan arată că acesta consuma cu regularitate peşte

Somonul aparţine familiei Salmonidae şi este înrudit cu păstrăvul, păstrăvul auriu arctic, lipanul şi morunul. Este originar din afluenţii Atlanticului de Nord (genul Salmo) şi Oceanului Pacific (genul Oncorhynchus).

Cei mai mulţi somoni sunt anadromi - migrează dinspre mare în amonte; prind viaţă în râuri, călătoresc spre mare, după care se întorc în acelaşi râu pentru a-şi depune icrele. Somonii fac această călătorie cu ajutorul simţului lor olfactiv foarte bine dezvoltat. Cea mai mare specie de salmonide poate ajunge până la 2 m lungime.

Peştele este un element important în alimentația oamenilor cel puţin din era Paleoliticului; osemintele vechi de 40.000 ale omului de la Tianyuan arată că acesta consuma cu regularitate peşte de apă dulce.

Află mai mult

somon prajit cu lamaie

Sustenabilitate

Somonul ce este comercializat purtând sigla ecologică MSC (Marine Stewardship Council), provine de la crescătorii sustenabile. (www.msc.org)

Sănătate

În afară de faptul că e delicios, somonul este bogat în acizi graşi Omega 3, esenţiali pentru sănătate. Corpul omenesc nu produce aceşti acizi, motiv pentru care trebuie preluaţi în mod regulat din alimentaţie. Somonul mai conţine şi aminoacizi esenţiali, care ajută la menţinerea masei musculare, dar şi proteine, care susţin un nivel al metabolismului care permite pierderea în greutate.

Sfaturi utile

somon

Alegerea

Somonul proaspăt ar trebui să aibă pielea netedă şi umedă. Dacă peştele cumpărat este întreg, ochii trebuie să fie limpezi. Dacă este proaspăt, nu va avea mirosul puternic specific peştelui.

salata cu somon

Depozitarea

Somonul proaspăt trebuie consumat în două zile; în caz contrar, ar trebui congelat. Odată congelat şi decongelat, e recomandabil ca somonul să nu fie congelat din nou.

Prepararea

Pentru prepararea somonului trebuie urmate aceleaşi reguli de siguranţă ca în cazul cărnii crude. Asiguraţi-vă că a fost gătit în întregime; gătită corespunzător, carnea somonul va fi fermă, suculentă şi se va desprinde în „fulgi”.

File de somon

Rețeta  Minei Ivanovic, optimizată pentru Gama CombiSteam

Ingrediente

pentru 4 porţii
2 fileuri de somon (800 g în total)
Plante aromatice şi condimente după gust:
Mărar, tarhon, sare afumată, piper, pudră de ghimbir
Ulei de măsline extravirgin
Lămâie

Mod de preparare
1. Se așază somonul pe partea cu pielea într-o tavă unsă cu ulei.
2. Se adaugă plantele aromatice şi condimentele şi se introduce tava în cuptor.
3. Se toarnă 300 ml de apă în compartimentul special al cuptoarelor CombiSteam.
4. Se selectează funcţia „50% abur, 50% convecţie” la 85°C şi se lasă tava în cuptor timp de 20 de minute.
5. Odată scos din cuptor, somonul se pune într-o farfurie şi se toarnă puţin ulei de măsline deasupra.
6. Somonul se servește alături de salată şi lămâie.

Află mai mult