Puiul
Carnea de pui
Plină de vitamine, minerale, este o sursă bună de proteine sărace în grăsimi și chiar un anti-depresiv natural. Este deja în topul preferințelor în Marea Britanie și SUA.
Există informații diferite despre unde și când puii au fost prima dată domesticiți, deși primele dovezi arheologice trimit la oase descoperite în China în 5400 î.e.n. Puiul din zilele noastre este un descendent primar al găinii roșii de junglă (Gallo gallo), iar, fiind unul dintre cele mai domesticite animale de pe planetă, există peste 24 de miliarde de exemplare la nivel global.
Sănătate
200 de grame de carne de pui gătită furnizează în mod normal*:
Vitamina B6 | Vitamina D | Vitamina E | Potasiu | Seleniu |
---|---|---|---|---|
61% din DZR | 16% din DZR | 8% din DZR | 23% din DZR | 40% din DZR |
susține sistemul imunitar, metabolismul și ajută lupta împotriva Alzheimerului | promovează asimilarea de minerale, previne oboseala și depresia | protejează corpul de cancer, inflamații, infecții și îmbătrânire | susține inima și funcționarea mușchilor, scade presiunea sanguină | ajută la alimentarea celulelor cu oxigen pentru piele, păr și unghii sănătoase |
*DZR - doza zilnică recomandată bazată pe 2000 calorii pe zi
Sfaturi utile
Depozitare
Este recomadată păstrarea cărnii de pui în frigider. Puiul ambalat care a fost deschis ar trebui să fie consumat în decurs de 48 de ore, sau congelat. Este esenţială verificarea datei de pe eticheta produsului şi verificarea acestuia dacă îşi schimbă culoarea sau mirosul.
Preparare
Pentru mai multă siguranţă carnea de pui se va prepara cu anumite ustensile, păstrate separat.Carnea crudă de pui poate conține bacterii periculoase, astfel, menținerea curățeniei este foarte importantă. Puiul are cea mai bună aromă când este marinat, așa că va preparearea lui va trebui planificată în avans: se pune carea de pui într-o pungă de plastic (pentru preparea la abur) sau într-un vas (pentru preparea la tigaie, grătar, cuptor clasic), se adaugă condimente şi ulei de măsline şi se lasă să stea pentru 4-5 ore, şi mai bine, peste noapte.
Gătit
Puiul este pefect pentru prepararea la grătar, poate fi prăjit, gătit la abur și fiert. Cu gustul său subtil, este ușor de combinat cu o gamă largă de condimente, ierburi aromatice și legume. Carnea de pui se va consuma doar daca temperatura de preparare a atins cel putin 75°C - acest lucru se poate verifica folosind o sondă pentru carne.