Porumbul
Cereală din America Centrală
Cultivat începând cu 9000-8000 i.e.n., porumbul era un aliment de bază al mayasilor foarte apreciat de către indienii americani
Porumbul este folosit și în zilele noastre atât ca aliment, cât și pentru a produce medicamente și obiecte precum creioane colorate, cosmetice, lipici, etanol, plastic și multe altele. De exemplu, în China este folosit drept diuretic și la nivel global este recomandat bolnavilor de diabet, deoarece reduce tensiunea și nivelul zahărului în sânge. De asemenea, datorită cantității ridicate de acid folic, porumbul are un rol esențial în diviziunea celulară și contribuie inclusiv la tratarea depresiei, a acneei și în creșterea părului.
Procesul de gătire și depozitare
Boabele de porumb dulce sunt zemoase și cel mai gustoase când sunt gătite simplu, cu puțin unt. Zaharurile naturale din porumb se dezintegrează destul de repede, motiv pentru care trebuie consumat cât mai proaspăt posibil.
Acesta este folosit în pregătirea multor mâncăruri tradiționale, în combinație cu laptele, în Brazilia și Indonezia, dar și integrat în salate, în Europa, sau în supe, în Asia. De asemenea, în America Centrală, porumbul dulce se folosește la prepararea tăriei Chicha, iar făina de porumb la prepararea tortillas. În perioada verii, porumbul este cel mai frecvent consumat copt, prăjit sau fiert.
Porumbul dulce se păstrează cel mai bine în frigider, învelit într-o hârtie de bucătărie umedă și fără a i se îndepărta pănușile. Acesta trebuie consumat, de preferat, la o zi sau două de la preparare.