Gălbiorii
Gălbiorii sunt cei mai gustoși
atunci când sunt consumați proaspeți, dar pot fi și murați, uscați, conservați sau congelați.
Istoric
Recoltare
Gălbiorii se găsesc la rădăcina copacilor acoperiți cu mușchi, în pădurile de conifere, în cele montane de mesteacăn și, uneori, printre ierburi joase și plante aromatice. Aceștia au o pălărie rotunjită, subțire și cu încrețituri largi. Gălbiorii variază în ceea ce privește mărimea, putând fi mici precum un deget sau mari cât doi pumni.
Nu confundați gălbiorii cu „gălbiorii falși”, un tip de ciupercă ce are tulpina mai subțire și lamele cu marginea ascuțită. Acestea nu sunt otrăvitoare, însă nu sunt nici comestibile – cauzează dureri gastrice ușoare. De asemenea, gălbiorii nu trebuie confundați cu Omphalotus olearius - buretele portocaliu, o ciupercă foarte otrăvitoare, ce poate fi identificată prin lamelele sale ne-bifurcate și crește în ciorchine. cu A se evita
Valori nutriționale
Acid glutamic – Gălbiorii conțin doze ridicate de acid glutamic, care ajută la întărirea sistemului imunitarVitamine – La fel ca majoritatea ciupercilor comenstibile, gălbiorii sunt o sursă foarte bună de Vitamina D (singura sursă vegetariană pentru acest nutrient ce combate cancerul). De asemenea, gălbiorii sunt bogați în întreaga gamă de vitamine B, ce ajută la descompunerea proteinelor, carbohidraților și grăsimii.
Utilizarea gălbiorilor
În stare crudă, gălbiorii sunt tari, greu de mestecat și de digerat. Carnea lor se înmoaie însă dacă sunt scufundați într-o marinadă cu oțet. Pot deveni fragili daca sunt gătiți prea rapid și își lasă sucul atunci când sunt preparați la foc mic, iar acesta se transformă într-un sos. Se comportă bine atunci când sunt preparați un timp îndelungat și dezvoltă un gust bogat, ca de alună, atunci când se rumenesc. Se potrivesc, de asemenea, pentru prepararea la foc mic în supe-creme și sosuri. Carnea lor devine mai moale dacă, înainte de preparare, sunt lăsați peste noapte în lapte.
Informatii amuzante
Gălbiorii negri, o varietate rar întâlnită, sunt numiți uneori și „trompeta morții” – chiar dacă sunt comestibili și delicioși.
Gălbiorii cresc în Regatul Bhutanului, la poalele munților Himalaya, unde sunt adesea consumați alături de brânză de yak și ardei iuți.
Gălbiorii cu pălăria roșie, specifici Africii, sunt cele mai populare ciuperci în Zambia, unde se găsesc din belșug.