Ciocolata
Ciocolata neagră
Consumată zilnic în cantităţi mici reduce riscul apariţiei bolilor de inimă cu 30% (conform British Medical Journal).
Cele mai vechi urme de cacao datează din 1400 î. Hr., fiind descoperite în timpul unor săpături în Honduras, în nişte vase de ceramică. Se crede că învelişul dulce din jurul bobului de cacao se folosea pe atunci la producerea unei băuturi alcoolice.
Cuvântul aztec „xocoatl" face referire tot la o băutură, făcută din boabe de cacao, care ne duce la originea cuvântului „ciocolată". De atunci, a trecut multă vreme până când oamenii au început să mănânce ciocolata, nu doar să o bea. O mare bucată de timp, ciocolata nu a fost caracterizată de gustul dulce care o defineşte în prezent.
Sfaturi utile
Alegerea
Reţetele cu ciocolată pot fi cu uşurinţă un succes dacă acest ingredient este ales după o regulă simplă – aspectul. Suprafaţa ciocolatei trebuie să fie netedă şi lucioasă. O suprafaţă albă şi prăfoasă poate indica faptul că produsul s-a topit şi s-a întărit la loc, ca urmare a depozitării în condiţii necorespunzătoare.Ciocolata păstrată în condiţii optime se rupe cu uşurinţă în bucăţi, fără să se fărâmiţeze.
Depozitarea
Ciocolata nu trebuie păstrată în congelator sau în frigider, întrucât poate apărea fenomenul de condensare atunci când este adusă la temperatura camerei, ceea ce o împiedică să se topească cum trebuie. O singură picătură de apă e suficientă pentru a schimba compoziţia ciocolatei.
Prepararea
În ce priveşte ciocolata, metodele de preparare diferă în funcţie de reţetă. Pentru topire, se foloseşte fie inducţia, pentru a controla corespunzător nivelul de căldură, fie procedeul bain-marie. Se poate folosi şi cuptorul cu microunde, atâta timp cât acesta este oprit des pentru a amesteca ciocolata.