Ciocolata

Ciocolata

Ciocolata neagră

Consumată zilnic în cantităţi mici reduce riscul apariţiei bolilor de inimă cu 30% (conform British Medical Journal).

Cele mai vechi urme de cacao datează din 1400 î. Hr., fiind descoperite în timpul unor săpături în Honduras, în nişte vase de ceramică. Se crede că învelişul dulce din jurul bobului de cacao se folosea pe atunci la producerea unei băuturi alcoolice.

Cuvântul aztec „xocoatl" face referire tot la o băutură, făcută din boabe de cacao, care ne duce la originea cuvântului „ciocolată". De atunci, a trecut multă vreme până când oamenii au început să mănânce ciocolata, nu doar să o bea. O mare bucată de timp, ciocolata nu a fost caracterizată de gustul dulce care o defineşte în prezent.

Sfaturi utile

ciocolata

Alegerea

Reţetele cu ciocolată pot fi cu uşurinţă un succes dacă acest ingredient este ales după o regulă simplă – aspectul. Suprafaţa ciocolatei trebuie să fie netedă şi lucioasă. O suprafaţă albă şi prăfoasă poate indica faptul că produsul s-a topit şi s-a întărit la loc, ca urmare a depozitării în condiţii necorespunzătoare.Ciocolata păstrată în condiţii optime se rupe cu uşurinţă în bucăţi, fără să se fărâmiţeze.

rulada cu ciocolata

Depozitarea

Ciocolata nu trebuie păstrată în congelator sau în frigider, întrucât poate apărea fenomenul de condensare atunci când este adusă la temperatura camerei, ceea ce o împiedică să se topească cum trebuie. O singură picătură de apă e suficientă pentru a schimba compoziţia ciocolatei.

lava cake

Prepararea

În ce priveşte ciocolata, metodele de preparare diferă în funcţie de reţetă. Pentru topire, se foloseşte fie inducţia, pentru a controla corespunzător nivelul de căldură, fie procedeul bain-marie. Se poate folosi şi cuptorul cu microunde, atâta timp cât acesta este oprit des pentru a amesteca ciocolata.

Ciocolată de casă Madras

Ingrediente

pentru 6-8 porţii

100 ml de lapte

50 g de nucă de cocos rasă şi deshidratată

2 linguri de pudră de cacao neagră + 1 lingură pentru ornat

50 g de miere

200 g de ciocolată neagră, ruptă în bucăţi mici

150 g de unt nesărat

3 ouă potrivite, cu albuşul separat de gălbenuş

75 g de migdale mărunţite

100 g de zahăr pudră

300 ml de smântână pentru gătit

2 boabe de nucşoară, mărunţite alături de migdale

 

Mod de preparare 

dificultate medie

1. Se căptuşesc cu hârtie de copt baza şi marginile unei tăvi de 30x11 cm.

2. Se amestecă laptele, nuca de cocos deshidratată, cacaua şi mierea într-o cratiţă potrivită. La foc mediu şi amestecând constant, ingredientele se aduc în pragul fierberii, apoi se ia cratiţa de pe foc.

3. Se adaugă ciocolata şi untul şi se amestecă cu o lingură de lemn. Se adaugă şi gălbenuşurile, unul câte unul, apoi migdalele, nucşoara şi jumătate din zahăr.

4. Cu ajutorul unui mixer, se bat albuşurile, în timp ce se adaugă, linguriţă cu linguriţă, restul de zahăr, pentru a obţine un mereng moale. O treime din acest amestec se bate cu amestecul de ciocolată, apoi se adaugă peste merengul rămas şi se încorporează în acesta cât mai rapid şi mai uniform cu putinţă.

5. Se toarnă amestecul în tavă şi se ţine în cuptor timp de 40 de minute, la 180°C, selectând funcţia „25% abur + aer cald".

6. Prăjitura se lasă la răcit la temperatura camerei înainte de a fi băgată la frigider.

7. Pentru ornat, se foloseşte frişcă din smântână pentru gătit şi se presară pudră de cacao.

Află mai mult