Cartoful

Cartoful

A 4-a sursă de energie alimentară

Deşi nu are o "reputaţie" de aliment sănătos, cartoful conţine mai mult potasiu decât bananele şi este o sursă excelentă de vitamina B6 şi antioxidanţi, care luptă împotriva radicalilor liberi.

Cartoful a fost cultivat pentru prima dată în anii 8.000 î.e.n., în Peru, și nu a ajuns în Europa decât în 1570, când a început să fie utilizat pentru hrănirea animalelor domestice. De-a lungul timpului, cartoful nu a fost întrebuințat doar în gastronomie, ci și ca remediu împotriva unor boli, de către incași. Nu departe de zilele noastre, cartoful a fost utilizat pentru curățenia în casă. Astăzi, acest ingredient stă la baza unora dintre cele mai cunoscute preparate și se găsește în peste 4.000 de soiuri diferite în lumea întreagă. (http://potatogoodness.com)


Gustul cartofului

Cartofii sunt de mai multe tipuri: dulci, roșii, albi, închiși la culoare, mov, de dimensiuni mici sau alungiți. Toate aceste soiuri de cartofi au caracteristici, gust și recomandări de gătit diferite. Iată o descriere a celor mai întâlnite patru tipuri de cartofi:

Dulce

Gust: Cu un conținut moderat de zahăr, dulce, untos și savuros.

Textură: Umed, catifelat și ușor ceros.

Utilitate: În salate, pasat, pentru prăjire sau pentru grătar.

 

Roșu

Gust: Cu un conținut moderat de zahăr, dulce.

Textură: Cremos și ușor ceros.

Utilitate: În supe, în tocănițe, la salate, pasat.

 

Alb

Gust: Cu un conținut redus de zahăr, puţin dulce.

Textură: Ușor dens, cremos și cu înveliș delicat.

Utilitate: În tocănițe, fiert, la abur, în salate sau pentru prăjit.

 

Mov

Gust: Cu un conținut redus de zahăr și gust de nucă.

Textură: Tare, amilaceu, umed și făinos.

Utilitate: Pentru copt, în salate sau la grătar.

Află mai mult

Sănătate

Cartoful are o „reputație” de ingredient nesănătos, însă nu este atât de rău precum cred unii oameni. Acesta este o sursă foarte bună de vitamina B6, de antioxidanți, care luptă împotriva radicalilor liberi, și conține mai mult potasiu decât bananele, ceea ce ajută la menținerea în parametri normali a tensiunii arteriale. Cea mai bună soluție pentru a menține toți nutrienții din cartof este să evitați să-I prăjiți și să îl coaceți la cuptor, în coajă.