Cafeaua

Cafeaua

Se spune că...

un păstor etiopian de capre este cel care a descoperit in secolul IX proprietățile stimulante ale cafelei, când a observat că animalele sunt agitate după ce rodeau frunzele acestei plante

Boabele de cafea sunt un bun prețios, provenit din zonele cu climate tropicale. Cele mai bune boabe aparțin soiului arabica, care crește în zonele muntoase ale Etiopiei, în bazinul brazilian al Amazonlui și în Munții Albaștri din Jamaica, pentru a enumera doar câteva zone foarte cunoscute. Acest soi este doar o mică parte din producția globală – soiul inferior, robusta (cu un conținut mai ridicat de cafeină), reprezentând 95% din toată cafeaua cultivată.

Din boabele prăjite se produce un lichid cofeinizat, ce se consumă în shot-uri concentrate sau în căni mari.
Lichidul - concentrat câteodată într-o esență - este utilizat ca ingredient în prepararea dulciurilor și mâncărurilor apetisante.

Află mai mult

O scurtă istorie

Se spune că un păstor etiopian de capre este cel care a descoperit in secolul IX proprietățile stimulante ale cafelei, când a observat că animalele sunt agitate după ce rodeau frunzele acestei plante. Boabele s-au răspândit în zona Mării Roșii, până în Yemen, unde se producea o băutură foarte apreciată din pulpa de cafea fermentată. În perioada Renașterii, obiceiul a fost adus din lumea arabă la Veneția - un pionier în preparea cafelei - de aici cucerind Marea Britanie și Franța. Sub conducerea lui Louis al XIV-lea, cafeaua a devenit o băutură la modă la Versailles, introdusă la curte de ambasadorul otoman al acelor vremuri. Râșnița de cafea, pentru măcinarea boabelor, a fost inventată în 1687. Cu toate acestea, extracția cofeinei din cafea a început să se practice abia din 1930.

Află mai mult

ceasca de cafea si boabe de cafea

Cafeaua în gastronomie

Cafeaua măcinată – combinată într-un amestec uscat cu sare, piper și condimente – oferă o savoare deosebită cărnii preparate prin afumare sau pe grătar. Un strop de esență de cafea ar putea fi ingredientul secret pentru un chili con carne în stil Texan de primă clasă, sau pentru o tocăniță din carne fiartă la foc mic. În cazul preparatelor coapte, esența de cafea are același rol ca shot-urile de espresso sau lichiorul de cafea, infuzând o aromă intensă și concentrată unei game variate de dulciuri, de la glazuri pe bază de cafea Mocha și creme pentru eclere, la trufe de ciocolată.

În jurul lumii

Italia
Espresso, băutura națională a Italiei, este preparat cu ajutorul unui dispozitiv presurizat, ce pompează abur peste boabele măcinate de cafea. Băutura este un ingredient-cheie în prepararea cunscutului desert tiramisu (termen italian ce se traduce prin „ridică-mă”).

Turcia
Cafeaua turcească este făcută din boabe coapte, măcinate într-o pulbere fină și fierte în ibrice tradiționale de alamă sau cupru numite cezve. Zațul de cafea rămas în cană este folosit uneori pentru ghicirea destinului.

Vietnam
În Vietnam, al doilea producător de cafea din lume, băutura este consumată în mod tradițional – caldă sau rece – în amestec cu lapte condensat îndulcit.

Austria
Cafeaua austriacă, în mod particular cea din Viena, este adesea servită mit Schlag (cu frișcă deasupra).

Află mai mult

Informaţii amuzante

Mocha, un port la Marea Roșie din Yemen, dă numele unui tip de cafea și aromei de cafea utilizate în deserturi.

Kopi Luwak din Indonezia, cea mai scumpă cafea din lume, este obținută din boabe digerate de civeta asiatică de palmier, cunoscută drept pisica indoneziană.

Red Eye Gravy, o specialitate de sos din sudul Americii de Nord, este obținut din combinarea uleiului obținut în urma preparării baconului sau șuncii cu cafea neagră.

Trufe de ciocolată & cafea

Un desert consistent, cu o ușoară aromă amăruie
Magnus Albrektsson
Albrektsson Gastronomic, Suedia

Ingrediente
260 g de ciocolată neagră
100 g de lapte cu ciocolată
180 g de smântână grasă
80 g de unt
50 g de cafea boabe
1 lingură de cardamom verde
4 cl Frangelico sau alt lichior de alune
Cacao pudră, alune sau migdale mărunțite

Mod de preparare
1 Se rupe ciocolata în bucăți mari. Se adaugă într-un vas cu untul moale.
2 Se amestecă smântâna, cardamonul și boabele de cafea într-o tigaie mică până când fierbe compoziția. Se lasă la răcit timp de 30 de minute.
3 Se strecoară cafeaua printr-o sită fină. Se toarnă cafeaua peste amestecul de unt cu ciocolată, compoziția pregătindu-se la bain-marie. Se amestecă până se topește ciocolata, iar compoziția devine fină. Se adaugă lichiorul și se amestecă.
4 Se lasă la frigier peste noapte. Se porționează în trufe mici rotunde de ciocolată.
5 Se rostogolesc trufele în pudra de cacao sau în nuci mărunțite (ex.: alune de pădure, migdale etc.)

Află mai mult