Cafeaua
Se spune că...
un păstor etiopian de capre este cel care a descoperit in secolul IX proprietățile stimulante ale cafelei, când a observat că animalele sunt agitate după ce rodeau frunzele acestei plante
O scurtă istorie
Cafeaua în gastronomie
Cafeaua măcinată – combinată într-un amestec uscat cu sare, piper și condimente – oferă o savoare deosebită cărnii preparate prin afumare sau pe grătar. Un strop de esență de cafea ar putea fi ingredientul secret pentru un chili con carne în stil Texan de primă clasă, sau pentru o tocăniță din carne fiartă la foc mic. În cazul preparatelor coapte, esența de cafea are același rol ca shot-urile de espresso sau lichiorul de cafea, infuzând o aromă intensă și concentrată unei game variate de dulciuri, de la glazuri pe bază de cafea Mocha și creme pentru eclere, la trufe de ciocolată.
În jurul lumii
Informaţii amuzante
Mocha, un port la Marea Roșie din Yemen, dă numele unui tip de cafea și aromei de cafea utilizate în deserturi.
Kopi Luwak din Indonezia, cea mai scumpă cafea din lume, este obținută din boabe digerate de civeta asiatică de palmier, cunoscută drept pisica indoneziană.
Red Eye Gravy, o specialitate de sos din sudul Americii de Nord, este obținut din combinarea uleiului obținut în urma preparării baconului sau șuncii cu cafea neagră.
Trufe de ciocolată & cafea
Un desert consistent, cu o ușoară aromă amăruie
Magnus Albrektsson
Albrektsson Gastronomic, Suedia