Aburul

Aburul

Secretul mâncărurilor gustoase şi sănătoase.

Gătitul la abur se folosește în restaurante și în bucătăriile din lumea întreagă încă de acum 3.000 de ani, după cum atestă dovezile arheologice găsite în Yunnan, China. Tehnica era și încă mai este una dintre cele mai importante în bucătăria chinezească. În anii 800 î.Hr., vaporizatoarele erau realizate din fâşii subţiri de chiparos, care, în zilele noastre, au fost înlocuite de cele de bambus - adesea așezate unele peste altele, pentru a găti mai multe preparate în același timp. 

În bucătăria chinezească, există mai multe modalităţi de a găti la abur, iar fiecare dintre acestea are o denumire specifică. De exemplu, atunci când este folosit un coş din mai multe straturi de bambus, preparatul gătit chiar deasupra apei care fierbe se numește „zheng”, iar cel gătit în partea de sus, care nu se află în contact direct cu apa, se numește „dun”.

**Food Culture in China (Cultura gastronomică în China), de Jacqueline M. Newman.

Află mai mult
placinta cu fructe rosii la abur

Sănătate

Prepararea la abur păstrează textura naturală, culoarea, nutrienții și savoarea tuturor ingredientelor. Vitaminele solubile în apă, precum B1 sau C, se vor păstra, iar preparatele astfel rezultate vor conţine un număr mic de calorii.

Beneficiile cuptorului cu abur

Cu ajutorul cuptoarelor cu abur moderne, precum cele din gama CombiSteam de la Electrolux, gătitul capătă noi valenţe. Adăugând abur, preparatele își păstrează savoarea, nu se mai usucă, se păstrează vitaminele și mineralele; nu mai este necesară folosirea grăsimilor precum uleiul sau untul pentru gătit; munca în bucătărie se termină mai repede; felul principal poate fi preparat împreună cu desertul fără ca mirosurile să se întrepătrundă, iar alimentele congelate pot fi introduse direct în cuptorul cu abur, fără a le mai decongela în prealabil.