Ingrediente
Pentru aluat |
850 g de faina 200 g de unt 400 ml de lapte fierbinte 150 ml de apa fierbinte 2 oua 120 g de zahar 12 g de drojdie uscata 2 lingurite de sare 1 lingurita de scortisoara ½ lingurita de nucsoara 2 lingurite de coaja de lamaie rasa ½ lingurita de sofran 2 linguri de ulei vegetal |
1. Se infuzeaza sofranul intr-un vas, cu apa fiarta. Se amesteca laptele cu untul si zaharul, apoi cu ouale si apa infuzata in bolul robotului Kitchen Assistent. Se mixeaza totul pret de cateva secunde.
2. In continuare, se adauga drojdia, sarea, nucsoara, scortisoara, coaja de lamaie si 2/3 din faina. Se monteaza carligul pentru framantat aluatul pentru omogenizarea compozitiei. Treptat, se incorporeaza si restul de faina si se lasa coca la framantat inca 10 minute.
3. Se unge un bol cu ulei vegetal. Se asaza in el aluatul si se toarna putin ulei deasupra. Se acopera bolul cu un prosop de bumbac si se baga la cuptorul cu abur, la programul special pentru dospirea aluatului, timp de 30 de minute, la 40⁰C.
4. Dupa ce a crescut, coca se imparte in trei si se impleteste. Se introduce din nou la cuptor, la acelasi program de dospire pentru inca 30 de minute, apoi se coace timp de 60 de minute, la 170⁰C, folosind 25% abur. La final, painea va avea un miez pufos si o coaja crocanta.