.
Tocana de porc cu mere si aluat fraged
Ingrediente
Pentru tocana |
5 linguri de ulei 600g carne de porc, taiata in cubulete (spata sau ceafa) 2 cepe mici 1 lingura de faina 2 tije de telina apio 3 mere de Voinesti 3 catei de usturoi 1 morcov 2 pastarnaci 2 frunze de salvie frunzele de la 2-3 fire de rozmarin frunzele de la 4-5 fire de cimbru 1 lingura de pudra de curry ½ lingura de seminte de fenicul 500ml vin sare |
Pentru topping din aluat |
200g faina ½ plic de praf de copt 50g unt, taiat cubulete 80g untura de porc 3 linguri de frunze tocate de patrunjel zeama de la 1 lamaie 1 ou batut, pentru glazura |
1. Pregateste legumele: taie ceapa si tijele de telina in felii subtiri, morcovul si pastarnacul in cubulete. Zdrobeste cateii de usturoi, apoi curata-i de coaja. Curata de coaja si merele, scoate-le cotorul si taie-le in felii groase (wedges). Incinge cuptorul Electrolux la 200°C, pe functia de gatire “caldura sus + jos”. Pune la nivelul trei al cuptorului pastarnacul si morcovul intr-o tava mica, adauga o lingura de ulei, amesteca si da la cuptor timp de 30 de minute. La jumatatea timpului amesteca putin legumele ca sa se rumeneasca uniform.
2. Cat timp acestea se gatesc, incinge o tigaie incapatoare cu 4 linguri de ulei pe treapta 12 a plitei cu inductie Electrolux. Adauga cubuletele de carne si prajeste-le timp de 4-5 minute, pana se rumenesc pe toate partile. Apoi scoate-le si pune-le deoparte. Adauga ceapa (nu schimba uleiul pentru ca vrei sa obtii cat mai multa aroma) si prajeste-o pe treapta de intensitate 9 a plitei cu inductie Electrolux. Las-o pe foc timp de 5-6 minute pana cand se inmoaie si incepe sa se rumeneasca. Adauga carnea inapoi in tigaie impreuna cu faina si gateste timp de 1 minut, amestecand bine.
3. Pune apoi in tigaie telina, merele, usturoiul, plantele aromatice si pudra de curry. Toarna vinul peste si lasa-le sa fiarba timp de 40 de minute sau pana ce vinul se transforma intr-un sos scazut. Transfera apoi tocana intr-o tava de copt termorezistenta si adauga pastarnacul si morcovul copt.
4. Intre timp, pregateste aluatul pe crusta frageda. In vasul de la robotul Kitchen Assistent adauga faina, praful de copt, un varf de sare, untul, untura de porc si patrunjelul tocat si amesteca folosind paleta din seria de accesorii ale robotului. Adauga apoi zeama de lamaie si mixeaza pana obtii un aluat moale si elastic. Modeleaza aluatul sub forma de disc (nu-l framanta, pentru ca se va intari) si decupeaza forme rotunde. Asaza-le apoi peste tocana. Folosind o pensula, intinde oul batut peste discurile de aluat.
5. Schimba setarea cuptorului pe functia “Aer cald + abur”, la temperatura de 200°C, si toarna 300ml de apa in recipientul special. Da tocana la cuptor timp de 30 de minute, tot la nivelul trei al cuptorului, pana ce crusta de aluat se rumeneste bine.