Ingrediente
pentru aluatul fin ai nevoie de:
220 g de faina alba cernuta plus extra pentru modelat, 125 g de unt rece taiat cubulete, 1 lingura de zahar, 1 lingurita de sare de mare, 60 ml apa cu gheata, un albus de ou
pentru umplutura racoroasa:
1,5 kg de mere, 50 g de zahar brun, zeama unei lamai, 3 linguri de scortisoara macinata, 2 linguri de faina
1. Incepe prin a framanta aluatul: amesteca cele 220 g de faina cu o lingura de zahar si o lingurita de sare, adauga apoi cuburile de unt si cu o furculita framanta pana cand obtii consistenta unor firimituri de paine. Adauga treptat apa cu gheata si framanta cu aceeasi furculita, fara sa atingi aluatul cu mana. La final, presara putina faina pe o folie alimentara si impacheteaza aluatul care va sta cel putin o ora la frigider.
2. Intre timp, te poti ocupa de mere: curata-le de coaja si cotor, apoi taie-le in felii mai groase si stropeste-le cu zeama de lamaie. Incinge apoi o tigaie si caleste merele 5 - 6 minute. Dupa ce s-au racit, presara-le cu zaharul brun, scortisoara si cele doua linguri de faina si amesteca-le bine. Unge bine cu unt o tava rotunda cu fund detasabil, apoi imparte aluatul in doua. Cu un sucitor intinde aluatul si asaza-l in tava presand cu degetele pe margini. Pune merele in interior si acopera placinta cu aluatul ramas, presand foarte bine pe margini. Cresteaza tarta in mijloc, unge-o cu albus de ou batut si presara zahar deasupra.
3. Tot ce ramane de facut este sa bagi placinta la cuptor. Selecteaza programul care combina 25% abur cu 75% caldura conventionala la 190 de grade Celsius si coace tarta pentru 40 de minute. Se serveste calda sau rece cu o cupa de inghetata de vanilie langa. Pofta buna!