Ingrediente
pentru aluat:
2,5 dl faina, ½ lingurita de sare, ½ lingurita praf de copt, 200g unt rece, 100g smantana
pentru umplutura:
200g bucati marunte de mere de Voinesti, curatate de coaja, 8 caramele, taiate in bucatele
Timp de coacere 10 min
Setari cuptor: 220⁰C || 25% abur + caldura || 700 ml
Dificultate: Usor
1. Se amesteca faina, sarea si praful de copt intr-un bol mare. Se adauga untul putin cate putin pana se obtine un aluat faramicios. Se adauga smantana in compozitie. Aluatul astfel obtinut va fi pregatit pe un blat de lucru, tapetat cu faina. Se framanta aluatul pe blat si se adauga faina pana cand acesta nu se mai lipeste de maini. Se foloseste un facalet pentru a intinde aluatul astfel obtinut, pana ajunge sa aiba 3 mm grosime. Cu ajutorul unui cutit de taiat aluat se imparte coca in patratele (4x4 cm).
2. Se adauga, pe jumatate dintre patratelele obtinute, cateva bucatele de mar. Deasupra, se adauga putin caramel si sare de mare. Apoi, celelalte jumatati de aluat vor fi asezate peste cele umplute cu mar, caramel si sare de mare. Cu o furculita se preseaza fiecare latura a prajiturelelor. Deasupra, se fac trei mici crestaturi pe fiecare dintre prajiturile obtinute.
3. Se coc prajiturelele la cuptor, cu 25% abur, pentru 10-15 minute, la 220⁰C sau pana capata o crusta aurie. Se servesc cu sirop de artar si se presara sare de mare.