.
Dacquoise cu fructe
Un tort delicat, din bezea si faina de migdale, tortul dacquoise se potriveste de minune cu crema de lapte fiarta, denumita si crema de patiserie. Folosita si la eclere, aceasta crema de vanilie este foarte apreciata peste tot in lume si reprezinta o reteta de baza in cofetarie.
Ingrediente
Pentru dacquoise |
100g migdale pudra 30g faina alba 3 oua intregi 2 galbenusuri 90g zahar pudra 1g sare 70g zahar alb 90g nuca de cocos maruntita 150g albus 100g zahar granulat Zahar pudra pentru presarat deasupra |
Pentru crema de patiserie |
300ml lapte 1 pastaie de vanilie 60g galbenus 100g zahar alb 30g amidon 1 praf de sare 3g gelatina + 15ml apa rec 150ml smantana, batuta bine |
2. Mixeaza albusurile spuma, apoi adauga treptat zaharul granulat si mixeaza pana obtii o bezea ferma.
3. Incorporeaza cu spatula ingredientele uscate, alternand cu nuca de cocos maruntita. Pune intr-un pos si formeaza un disc de blat intr-un inel de 20-22cm diametru, uns cu unt in prealabil.
Mic sfat! Dacquoise este un blat usor crocant la exterior, pufos la interior, iar pentru a obtine aceasta textura este important sa omogenizam cu grija ingredientele, incercand sa pastram aerul in bezea.
4. Presara cu zahar pudra si coace blatul la 165C pentru 20-25 minute sau pana obtii un blat cu o crusta crocanta. Lasa la racit.
Mic sfat! Pudram cu zahar inainte de coacere tocmai pentru a obtine o crusta mai buna.
5. Hidrateaza gelatina. Incalzeste laptele cu pastaia de vanilie. Infuzeaza 10 minute acoperit cu folie alimentara.
6. Amesteca galbenusul cu zaharul, apoi adauga amidonul.
Mic sfat! Poti adauga pasta de fistic, ciocolata topita ori coaja de citrice si obtii o cu totul alta aroma.
7. Toarna in fir subtire laptele fierbinte, apoi intoarce pe foc si gateste pana se ingroasa plus inca 1 minut. Ia de pe foc si adauga gelatina, apoi acopera cu folie si lasa sa se raceasca complet.
8. Cand s-a racit, mixeaza din nou crema pentru a deveni cremoasa. Incorporeaza smantana batuta bine, apoi pune in pos si poseaza peste dacquoise. Acopera imediat cu fructe proaspete si finiseaza cu zahar pudra.
Mic sfat! Foloseste fructele preferate pentru a finisa prajitura