.

Cozonaci cu nuca, rahat si cacao

Nelipsit de pe masa de sarbatori sau ocazii speciale, cozonacul necesita putina indemanare si un strop de abur pentru a creste pufos. Cu ocazia Craciunului te invitam sa incerci reteta Olgutei Iliescu de la Horeca School, explicata pas cu pas.

Ingrediente

Pentru plamadet

300g faina
300ml lapte
35g drojdie proaspata

Pentru aluatul final

120g galbenus proaspat
50g oua intregi
10g sare
150g zahar alb granulat
25ml rom brun
15g coaja de citrice rasa (lamaie si portocala)
5ml extract de vanilie
Plamadetul de mai sus
400g faina alba
100g unt 82%, topit si racit
100ml ulei vegetal

Pentru umplutura

380g miez de nuca, macinat
250g zahar pudra
70g cacao pudra
160g oua intregi
15g coaja rasa de portocala
200g rahat, taiati cuburi

Pentru topping

1 ou intreg
20 ml lapte



1. Combina ingredientele pentru plamadet si acopera cu folie alimentara pentru 30 minute sau pana plamadetul isi dubleaza volumul si observi activitate in bol, adica formarea bulelor de aer.

 

2. Mixeaza galbenusurile si oul cu sarea si zaharul in robotul Kitchen Assistent pana isi dubleaza volumul. Adauga romul, coaja de citrice si vanilia. Omogenizeaza.

3. Incorporeaza apoi faina si plamadetul. Framanta la viteza cea mai mica pentru 5 minute. Da viteza la treapta a doua si continua sa framanti inca 10 minute, adaugand putin cate putin din grasime – intai de toate untul topit si racit, apoi uleiul. Lasa aluatul sa se odihneasca 10 minute, apoi framanta inca 10 minute la viteza a doua. Vei obtine un aluat mai elastic si mai usor de lucrat procedand asa.

Mic sfat! Adauga grasimea treptat, asteptand sa se incorporeze inainte sa mai torni din nou.

 

4. Acopera bolul cu folie alimentara si lasa la crescut 40 minute in cuptorul preincalzit la cea mai joasa temperatura, activand functia PlusSteam. In tot acest timp, aluatul isi va dubla sau tripla volumul.

 

5. Combina toate ingredientele pentru umplutura, mai putin rahatul, intr-un bol. Omogenizeaza bine si da deoparte pana la folosire. Unge cu unt tavile si tapeteaza-le cu hartie de copt. Pentru aceasta reteta am folosit tavi de 20 x 10 cm.

 

6. Imparte aluatul in trei parti egale apoi asaza-l pe masa de lucru infainata. Taie fiecare bucata in doua apoi ruleaza cu un sucitor fiecare parte de aluat intr-o foaie subtire. Aplica crema de ciocolata si nuca cu o spatula, apoi presara rahat taiat cuburi sau fasii. Ruleaza strans fiecare foaie de aluat, apoi impleteste-le.

  

7. Asaza cozonacii in tavi si lasa-i la crescut in cuptorul aragazului PlusSteam, activand functia de coacere cu aburi la cea mai joasa temperatura. Sunt gata atunci cand isi dubleaza volumul.

 

8. Unge cu ou amestecat cu lapte pentru a obtine o suprafata lucioasa si frumos coapta, dupa care coace cozonacii in cuptorul aragazului PlusSteam pentru 50 de minute. Lasa-i la racit in tava timp de 10 minute, apoi transfera-i pe un gratar pentru  a se raci complet. 

Mic sfat! Taie cozonacul abia dupa ce s-a racit.


cozonac cu umplutura de nuca, rahat si cacao

Produse recomandate

Din seria Horeca & Electrolux...

Aragazul PlusSteam

Aflati mai mult despre ce poate insemna noul aragaz Electrolux cu functia PlusSteam pentru familia dvs. Aflati cum puteti umple casa cu miros de paine proaspat coapta, ca la brutarie, sau cum fripturile devin mai aromate si mai suculente cu putin abur sau aflati cum puteti folosi cuptorul aragazului PlusSteam la conservarea alimentelor ca sa va bucurati de bunataturi si pe timp de iarna.