.
Humus din linte
Se crede ca lintea provine din Asia Centrala. De semintele mici si rotunde ale plantei de linte s-au bucurat multe culturi din intreaga lume. Planta de linte este recunoscuta de secole pentru valoare ei nutritionala. De asemenea, lintea apare in retetele bucatarului roman Apicius. Asa-numita "mancare a saracului" a atins recent noi cote de popularitate datorita constientizarii beneficiilor pe care le are asupra sanatatii.
Ingrediente
250 g linte 20 g semine de pin 50 ml ulei de masline extravirgin 1 lamaie 100 g tahini sare 12 oua piper cateva frunze de salvie |
|
Pentru servit | cateva lipii proaspete pentru servit |
1. Dupa ce ai inmuiat lintea cateva ore, punei-o la fiert, iar apoi da-o deoparte pentru a se raci. Intre timp, poti rumeni usor intr-o tigaie semintele de pin.
2. Dupa ce s-a racit, toarna lintea, cu tot cu apa in care a fiert, intr-un blender. Adauga tahini, uleiul de masline, zeama de lamaie, frunzele de salvie, sarea si piperul. Foloseste puterea maxima a blenderului si mixeaza pana cand obtii o pasta gustoasa cu o consistenta fina.
3. Pune pasta obtinuta pe o farfurie si orneaz-o pe deasupra cu seminte de pin si ulei de masline. Savureaza humusul cu lipii proaspete incalzite.