Cum să ai un stil alimentar sustenabil – cu Cristina Mazilu

Cum să ai un stil alimentar sustenabil – cu Cristina Mazilu

Împreună cu Cristina Mazilu (Mazilique) am început o serie de reţete video dedicate alimentaţiei sustenabile. Află cum poţi reduce risipa de alimente pentru a contribui la crearea unui viitor sustenabil, urmărind reţetele propuse mai jos.

Paste simple de vară

"Astăzi vom face o reţetă foarte accesibilă vara, atunci când vrei să pregătești ceva rapid, atât pentru o cină simplă sau cu prietenii. Vara ai toate legumele și fructele la dispoziţie iar asta îţi permite să improvizezi. Nici nu ar trebui să fie mai complicat de atât." - Cristina Mazilu

Conopidă întreagă la cuptor

"În buna tradiţie a încercărilor mele de a reduce risipa alimentară, o să gătesc conopida întreagă. Asta înseamnă că nu aruncăm cotoare, nu aruncăm mare lucru, doar niște frunze în exces." - Cristina Mazilu

Bread pudding cu cozonac uscat

"Pentru că vin sărbătorile, știu sigur că mai toți ne vom confrunta cu această situație: o să uităm niște felii de cozonac tăiate, se vor usca și - șoc și groază – vor fi aruncate.


Așa că vin cu următoarea propunere: o prăjitură super-rapidă, făcută cu resturile de cozonac rămase de la Crăciun." - Cristina Mazilu

Chutney de dovleac și mere

Dacă și voi sunteți din cei care își propun să se organizeze din timp cu cadourile de Crăciun, însă se trezesc pe 23 decembrie (uneori 24, ba chiar și 26) (asta pentru că pe 25 nu mă ridic din pat) și îngroașă cozile la mall sau la ce magazine or mai fi deschise – salvaţi undeva reţeta asta ca s-o aveţi la îndemână.

Una dintre principalele ei calităţi este că e foarte adaptabilă și puteţi folosi și alte legume sau fructe pe care le aveţi prin frigider sau cămară.” - Cristina Mazilu

Tartă rustică cu legume

Ce e important de reţinut este că – cu ajutorul acestei reţete foarte versatile – poţi salva multe legume într-un mod rapid. De asemenea, știţi deja sper că acestea pot fi înlocuite cu fructe de sezon pentru a obţine un desert la fel de delicios.” - Cristina Mazilu

Roșii uscate la cuptor

Ţineţi minte obiceiul de vineri? Cel în care dau o tură prin bucătărie și-mi fac de cap (și de treabă :)) cu ingredientele pe care le am deja la dispoziţie? Asta e metoda mea atât de a valorifica produsele de sezon, cât și de a minimiza risipa de alimente.

Și aici intervine tehnologia care mă ajută în tot procesul ăsta. De exemplu, vinerea asta am pus la treabă cuptorul cel nou de la Electrolux: SteamPro CookView, care are inclusiv o funcţie de deshidratare. Astfel, am transformat roșiile pe care le aveam în bucătărie în pomodori secchi – o delicatesă de sezon de care mă pot bucura mult timp de acum încolo.” - Cristina Mazilu

Granola la cuptor

Granola se pregătește foarte simplu – practic, fiind vorba despre resturi rătăcite prin borcane, nu am făcut decât să le adun împreună și să le amestec într-o tavă de cuptor cu puţin ulei de măsline (puteţi folosi și un ulei neutru) și un pic de sirop de arţar.
Ce e important de reţinut, în schimb, este că această non-reţetă îţi economisește timp, bani și energie – folosești ce ingrediente ai deja în cămară și la final vei avea la îndemână un mic dejun rapid sau o gustare sănătoasă.” - Cristina Mazilu