.
Cum să îngrijești mașina ta de spălat rufe?
De multe ori uităm că pentru a oferi o îngrijire optimă hainelor noastre preferate, trebuie să ne îngrijim în primul rând de mașina care le spală. Îţi prezentăm mai jos câteva sfaturi despre cum îţi poţi întreţine mașina de spălat rufe pentru o durată mai lungă de funcţionare la performanţă optimă.
1. Curăţă mașina pe exterior
Folosește o soluţie de apă cu puţin săpun delicat și șterge bine toate suprafeţele. Atenţie! Nu folosi alcool, solvenţi, soluţii chimice sau pe bază de clor pentru a curăţa suprafeţele metalice.
2. Curăţă regulat garnitura de cauciuc a hubloului
Verifică după fiecare ciclu de spălare pliurile garniturii. Pentru a împiedica formarea mucegaiului și a bacteriilor, este bine să cureţi preventiv garnitura o dată la două luni. Folosește o soluţie de apă cu puţin săpun delicat și șterge bine toată suprafaţa garniturii.
3. Rulează un ciclu de igienizare
Pentru a nu deteriora hainele și a le menţine în stare optimă mai mult timp, acestea trebuie spălate la temperaturi joase. Însă, tocmai din cauza temperaturilor joase, în interiorul cuvei se pot forma bacterii sau depuneri de detergent. Aceste acumulări rezultă într-un miros neplăcut, însoţit de mucegai. Pentru a preveni sau a elimina aceste neplăceri și pentru a curăţa componentele interne ale mașinii de spălat, rulează cel puţin o dată pe lună un program de igienizare: adaugă puţin detergent în cuva goală și pornește ciclul de Bumbac la cea mai înaltă temperatură disponibilă. Alternativ, dacă mașina nu a mai fost curăţată de ceva timp, poţi folosi bicarbonat de sodiu dizolvat în apă (1:1) în sertar, iar în cuvă poţi turna oţet. Rulează același ciclu în gol, iar mașina ta va fi ca nouă.
4. Previne depunerile de calcar
Apa dură are efecte negative asupra mașinilor de spălat rufe. La exterior, primele semne apar chiar pe haine: petele nu se mai curăţă, mirosurile persistă. De cele mai multe ori, reacţia noastră imediată este să creștem cantitatea de detergent sau temperatura la care spălăm. Din păcate, aceste lucruri cresc consumul de apă și de energie, cu toate că hainele noastre continuă să nu fie spălate bine. În interiorul mașinii, apa dură atacă toate suprafeţele cu care intră în contact, micșorând considerabil durata de funcţionare a aparatului. Soluţia cea mai eficientă și de lungă durată este instalarea unui dispozitiv care dedurizează apa de la sursă. În acest mod, nu va mai fi nevoie să folosești soluţii chimice care pot provoca reacţii alergice.
5. Decalcifiază tamburul și elementul de încălzire
Dacă instalarea unui dedurizator nu reprezintă o opţiune viabilă, iar depunerile de calcar nu pot fi evitate, atunci trebuie să folosești o soluţie de decalcifiere pentru a proteja mașina de spălat pe termen lung.
6. Curăţă sertarul de detergent
Cel puţin o dată pe lună scoate sertarul de detergent din mașină și curăţă-l temeinic cu apă și puţin săpun delicat. Folosește o periuţă pentru a ajunge în toate colţurile, unde se pot acumula reziduuri de detergent, balsam, bacterii și mucegai. Șterge-l bine înainte să îl introduci la loc în mașină.
7. Verifică periodic filtrul pompei de evacuare
Dacă mașina ia mai mult timp să evacueaze apa decât în mod obișnuit sau produce sunete ciudate, este posibil ca filtrul pompei de evacuare să fie înfundat. Verifică starea acestuia și curăţă-l dacă este nevoie, urmând pașii de mai jos:
1) În primul rând, asigură-te că mașina de spălat este scoasă din priză.
2) Localizează capacul filtrului în partea inferioară a mașinii. Îndepărtează/deschide cu grijă capacul.
3) Pune lavete absorbante sau un recipient de colectare suficient de mare sub locașul filtrului.
4) Deșurubează filtrul rotindu-l 180° spre stânga și evacuează apa rămasă în pompa de evacuare.
5) Scoate filtrul cu totul și curăţă-l atent sub jet de apă. Îndepărtează toată murdăria de pe el. Șterge-l bine cu o lavetă uscată.
6) Șterge locașul filtrului cu o lavetă curată.
7) Introdu înapoi filtrul, rotindu-l 180° spre dreapta pentru a-l strânge. Montează la loc capacul.
8) Pornește mașina și verifică dacă sunt scurgeri.
8. Curăţă filtrul sită al furtunului de admisie
Filtrul sită montat pe furtunul de admisie are rolul de a curăţa apa de rugină, nisip și alte reziduuri. Dacă nu cureţi periodic acest filtru, în timp acesta se va înfunda și bloca admisia apei. Urmărește atent pașii de mai jos pentru a afla cum poţi curăţa acest filtru sită.
1) Scoate mașina din priză și oprește alimentarea cu apă.
2) Desfă furtunul de admisie de pe mașină. Folosește un prosop sau o lavetă groasă pentru a te feri de eventualele scurgeri datorate de presiunea din furtunul de admisie.
3) Folosind o periuţă, curăţă filtrul sită sub jet de apă caldă.
4) Șterge racordul de admisie de pe mașină.
5) Montează la loc furtunul de admisie.
6) Pornește alimentarea cu apă și verifică conexiunea furtunului cu mașina de spălat.
Pe lângă toate aceste operaţiuni de întreţinere, este bine de reţinut și faptul că mașina de spălat rufe își va menţine nivelul înalt de performanţă dacă nu este supraîncărcată. O încărcătură uscată nu cântărește la fel ca o încărcătură umedă, iar cu cât mașina este supraîncărcată, cu atât mai repede se va degrada și nu va mai funcţiona.