.
8 greșeli frecvente pe care le facem când spălăm rufe
Spălatul hainelor pare un proces simplu, fără prea multe reguli: hainele albe trebuie separate de cele colorate, iar rufele proaspăt spălate trebuie scoase imediat din mașină pentru a nu prinde miros și mai multe cute decât dorim să călcăm.
Însă, dacă nu suntem atenţi, chiar și această activitate ”simplă” și neinteresantă poate avea rezultate nedorite. De cele mai multe ori, nu hainele sunt de vină atunci când se uzează și nu mai pot fi purtate, ci modul în care le spălăm și uscăm. Mai jos îţi prezentăm 8 dintre cele mai frecvente greșeli pe care le facem când spălăm rufe.
Greșeala nr. 1 - Program de spălare nepotrivit
Un program de spălare nepotrivit poate deteriora chiar și cele mai nepretenţioase articole de îmbrăcăminte. Programul de spălare trebuie ales în funcţie de tipul ţesăturii, care dictează temperatura optimă și viteza maximă de centrifugare. Verifică întotdeauna eticheta hainelor, pentru a vedea instrucţiunile de spălare și uscare.
Mașinile de spălat Electrolux PerfectCare sunt soluţia ideală pentru spălarea articolelor delicate acasă. Puloverele tale preferate din lână, pe care credeai că le poţi spăla doar manual, pot fi spălate fără niciun risc de deformare sau deteriorare, datorită programelor de spălare certificate Woolmark Blue.
Greșeala nr. 2 - Spălare la temperatură ridicată
Atunci când speli la temperaturi joase, hainele își menţin culoarea, nu se deformează și se uzează mai puţin. În plus, temperaturile joase sunt la fel de eficiente ca cele ridicate, cu condiţia să ai o mașină de spălat performantă și un detergent eficient.
Spală la 60° C doar articolele care trebuie să fie dezinfectate, cum ar fi lenjeria de pat, prosoapele și scutecele. Toate celelalte articole pot fi spălate cu succes la 30-40° C.
Greșeala nr. 3 - Netratarea petelor înaintea spălării
Se recomandă tratarea tuturor petelor înainte de a le spăla cu o soluţie special concepută în acest scop. Pentru articolele foarte murdare (în special cu nisip, praf, murdărie sau alte particule solide), se recomandă adăugarea programului de prespălare la 30° C. Altfel, este foarte posibil ca petele și murdăria să nu fie îndepărtate complet.
Pentru pete de cafea, ciocolată, vin, ketchup, ruj sau noroi, nu este nevoie să faci un drum până la curăţătorie. Creionul ultrasonic pentru îndepărtarea petelor de la Electrolux te ajută să cureţi chiar și cele mai dificile pete, fără a deteriora ţesătura. Ultrasunetele transmit vibraţii minuscule prin fibrele articolelor tale, dizolvând petele, particulă cu particulă, pentru o spălare mai eficientă.
Greșeala nr. 4 - Prea mult detergent, prea mult balsam
Supradozarea detergentului are ca rezultat haine decolorate sau pline de dungi sau pete albe. Prea mult balsam împiedică clătirea completă a hainelor, la sfârșitul ciclului.
Pentru a evita aceste lucruri, citește cu atenţie instrucţiunile de dozare de pe etichetele produselor pe care le folosești. De asemenea, folosește o cană gradată pentru a fi sigur(ă) că dozezi cantităţile potrivite de detergent și balsam.
Greșeala nr. 5 - Folosirea balsamului pentru toate tipurile de ţesături
Balsamul de rufe îmbracă hainele într-o peliculă subţire, care relaxează fibrele, reduce formarea electricităţii statice și ușurează călcatul. Însă, nu toate ţesăturile au nevoie de acest tratament.
De exemplu, prosoapele spălate cu balsam de rufe nu mai absorb apa la fel de bine ca înainte, iar articolele din elastan, spandex sau microfibre se vor deteriora mult mai rapid.
Greșeala nr. 6 - Spălarea lenjeriei de corp fără protecţie adecvată
Folosind un ciclu de spălare intensă, sutienele își pierd forma și fermitatea. Spală lenjeria de corp folosind un program de spălare delicată și un săculeţ special conceput pentru aceste articole de îmbrăcăminte. Neintrând în contact cu alte haine, lenjeria de corp nu se va deforma sau agăţa. Pentru a spăla sutiene cu balene sau cupe întărite, poţi folosi o bilă specială de protecţie.
Greșeala nr. 7 - Folosirea înălbitorului la spălarea articolelor din elastan, lycra sau spandex
Înălbitorul pe bază de clor este o soluţie foarte agresivă care uzează rapid fibrele ţesăturilor din elastan, lycra sau spandex. Evită folosirea clorului la încărcăturile cu aceste ţesături, pentru a menţine proprietăţile lor elastice. De asemenea, nu uita că aceste articole trebuie spălate cu apă rece, fără să adaugi balsam de rufe și fără să le calci după ce se usucă.
Greșeala nr. 8 - Spălarea intensivă a blugilor
Producătorii de articole din denim recomandă să nu folosești deloc mașina de spălat rufe pentru a menţine culorile cât mai mult timp. Cu toate acestea, mașinile de spălat rufe Electrolux sunt prevăzute cu un program special conceput pentru hainele din denim atât de îndrăgite și nelipsite din garderoba noastră. Acest program asigură o centrifugare delicată pentru a minimiza decolorarea denimului. Pentru rezultate optime, recomandăm să nu încarci prea mult tamburul mașinii.