Știai că aruncăm 1/3 din toată mâncarea pe care o cumpărăm? Ce ai face dacă ai putea transforma resturile în preparate delicioase?
Poate fi risipa alimentară evitată?
Principalele două cauze ale risipei alimentare sunt, în general, pierderea de apă și vestejirea legumelor și fructelor. Acest lucru duce la o schimbare a aspectului și texturii produselor. Deșeurile alimentare pot fi împărțite în trei categorii: cele ce pot fi evitate, cele inevitabile și cele care ar putea fi evitate.
60% din deșeuri pot fi evitate și constau în alimente care ar fi putut fi consumate, dacă ar fi fost gestionate mai bine.
19% din deșeuri sunt inevitabile, cum ar fi pliculețe de ceai sau oasele de pui.
Rețete pentru reducerea risipei alimentare
20% din deșeuri sunt clasificate ca fiind posibil de evitat. Acestea includ alimentele de mai jos, cum ar fi cojile de cartofi, tulpinile de broccoli și resturile de frunze.
Acestea pot fi consumate și savurate, dacă sunt preparate corespunzător. Iată cum poți să transformi aceste deșeuri în preparate delicioase:
Chipsuri din coji de cartofi
Pesto din frunze de sfeclă roșie
Salată de tulpini de broccoli
Ghid practic - cele mai bune condiții pentru diferite tipuri de alimente
- Depozitează produsele perisabile din fundul frigiderului mai în față, astfel încât cele care trebuie consumate cu prioritate să fie cele mai vizibile.
- Înfășoară în folie/hârtie toate alimentele cu mirosuri puternice sau cu un conținut ridicat de umiditate.
- Depozitează fructele și legumele în sertarele dedicate, unde umiditatea este reținută și ajută la păstrarea calității alimentelor pentru perioade mai lungi de timp. Majoritatea fructelor și legumelor trebuie păstrate la o temperatură scăzută și umiditate ridicată.