Preparatele clasice de sarbatori, si mai gustoase gatite la abur

Ultima actualizare 20.10.2022 18:32

Sărbătorile reprezintă o ocazie minunată pentru a găti! Petrece timp în bucătărie alături de familie sau prieteni și bucurați-vă împreună de cine lungi și delicioase. 




Carne gătită la abur

Ce cărnuri poți găti la abur? Gătitul cu abur la cuptor este recomandat pentru diverse tipuri de cărnuri, cum ar fi pulpa, spata de vită, capul de piept de vită, șunca, fleica de porc, etc. Aburul ajută fibrele cărnii să se frăgezească și să devină moi, suculente, dar fără a fărâmița. Carnea de pasăre, cum ar fi curcanul și puiul, sunt destul de slabe, iar aburul ajută ca aceasta să rămână suculentă și moale. Mai jos, Electrolux îți prezintă câteva trucuri și sfaturi pentru prepararea cărnii la abur acasă.



Șunca

- Pentru o șuncă suculentă, începe prin a pune șunca direct pe grătarul cuptorului cu o tavă sub grătar.

- Pune bucata de șuncă cu pielea în sus și pornește programul Full Steam la 100°C. Temperatura din interiorul șuncii trebuie să ajungă la 70°C. (Timpul necesar variază în funcție de dimensiunea bucății de șuncă, motiv pentru care temperatura din interior este cel mai bun indicator pentru a vedea dacă este făcută). Când temperatura ajunge la această valoare, poți scoate șunca. Las-o să se răcească.

- După ce s-a răcit, unge-o cu ce sos/topping preferi. La Electroux, ne place să o ungem cu un amestec de muștar cu gălbenușuri de ou, apoi să o tăvălim prin pesmet.

- Apoi să o coacem la 175°C cu aer uscat până când șunca devine rumenă (durează doar 5-10 minute). Un astfel de preparat este ideal pentru a fi pregătit cu o zi înainte.



Carnea de curcan

- O modalitate excelentă de a obține o carne de curcan atât suculentă, cât și cu o crustă crocantă, este gătirea acesteia mai întâi la abur cu programul Full Steam 100°C, cu tot cu umplutură.

- Înfige un termometru într-una din pulpe și gătește carnea până temperatura ajunge la 68°C. (Timpul necesar variază în funcție de dimensiunea curcanului, motiv pentru care temperatura din interior este cel mai bun indicator pentru a vedea dacă este făcută).

- Când temperatura ajunge la această valoare, poți scoate curcanul pentru ca pielea să se usuce și să devină crocantă.

- După ce pielea a devenit crocantă, unge toată pasărea cu unt moale și dă-o din nou la cuptor pentru încă 30 de minute la 200°C cu aer uscat, pentru a se rumeni complet. Poftă bună!


Coaste glazurate sau piept de vită 

- Începe prin a săra coastele sau pieptul și lăsa-le în saramură peste noapte.

- Selectează programul Full Steam 100°C și dă carnea la cuptor timp de aproximativ 3-4 ore, în funcție de cantitate. Pentru coaste, carnea este gata când începe să se desprindă ușor de pe os. Pentru piept, carnea este gata când poate fi tăiată cu ușurință cu un cuțit mic. Lasă carnea să se răcească. Taie coastele între oase sau lasă pieptul așa întreg.  

- Prepară o glazură din 1 dl de zahăr brun, 3 dl de bere neagră, 1 lingură de oțet de mere, 1 lingură de muștar, un praf de sare și poate un praf de chili sau ardei chipotle. Amestecă zahărul și oțetul într-o crăticioară până ajunge la punctul de fierbere, adaugă berea și lasă amestecul pe foc până scade și se îngroașă (aprox. 10-15 min).

- Unge carnea și dă-o înapoi la cuptorul încins. Poți pregăti acest fel de mâncare cu o zi înainte, iar în ziua servirii, doar încălzești carnea și o ungi cu glazura proaspăt pregătită.

 

Garnituri sous-vide

Metoda sous-vide este o metodă perfectă de gătit legume. Este mai sănătoasă, deoarece în timpul procesului de gătire se pierd mai puține substanțe nutritive, iar preparatele sunt mai gustoase, deoarece aromele naturale sunt intensificate, iar textura este mai bună. În plus, sous-vide este o modalitate excelentă de a infuza legumele. 



Țelină cu unt rumenit, cimbru și coajă de lămâie

- Curăță și feliază țelina. Pune feliile în punga de vidare împreună cu untul rumenit, rămurelele de cimbru, coaja de lămâie și un praf de sare.

- Gătește țelina la abur la 100°C timp de aproximativ 20-25 min. Se lasă la răcit, apoi se servește ca atare, se prăjește sau se rumenește la grătar.




Morcovi cu condimente și suc de portocale

- Curăță morcovii și pune-i în punga de vidare împreună cu anason stelat, chili, scorțișoară și un praf de sare.

- Gătește morcovii la abur la 100°C timp de aproximativ 15-20 min. Se lasă la răcit, apoi se servesc ca atare, se prăjesc sau se rumenesc la grătar. Sucul poate fi folosit la un sos sau dressing.

 

Gătește cu abur ca profesioniștii

Gătește cu abur la nivel profesionist cu cuptoarele SteamPro. Descoperă funcțiile precum Sous-Vide sau gătire conectată care îți permit să controlezi cuptorul cu ajutorul smartphone-ului și al asistentului de gătire cu abur, Steamify. Cuptoarele SteamPro sunt gata să îți facă fiecare zi mai gustoasă.


Descoperiți cuptoarele noastre SteamPro



Lasă o recenzie
Lasă o recenzie

Părerea ta este importantă pentru noi. Apreciem și încurajăm toate recenziile care reflectă experienţa clienţilor cu produsele Electrolux.